02

ponedjeljak

veljača

2009

Harry Potter obavezna literatura u Engleskoj


Knjige J.K. Rowling o Harry Potteru našle su se u nastavnom planu za učenike naprednog engleskog jezika te tako potaknule rasprave o srozavanju edukativnih standarda u Velikoj Britaniji. Centar za pripremu i polaganje ispita (Assessment and Qualifications Alliance) predložio je da se knjiga 'Harry Potter i kamen mudraca' uvrsti u nastavni plan.

Međutim, mnogi se stručnjaci boje da bi takav potez mogao utjecati na ugled britanskog obrazovanja. Profesor Alan Smithers, stručni savjetnik Istražnog odbora za obrazovanje, rekao je: 'Svrha predmeta engleske knjiženost je da pruži klasična djela kako bi ljudi shvatili svijet i svoje mjesto u svijetu kako su ga autori doživjeli. Mislim da se Harry Potter nikako ne uklapa u taj koncept.

To može biti zabavna knjiga, ali ne znam zašto bi trebali zabavljati ljude." Za početak, polaznici prvog stupnja engleske književnosti i jezika ipak će od iduće godine izučavati prvi nastavak romana o Harryju Potteru, a kasnije, kako se situacija bude razvijala, možda i ostalih šest.

Između ostalog, morat će napisati seminarski rad o teoretskom pristupu djelu J. K. Rowling te glavne sadržajne linije i događaje povezati s vremenom u kojem je roman nastao. Također će morati napisati karticu teksta vlastite priče inspirirane pričom o Harryju Potteru.