19

četvrtak

lipanj

2008

J.K. Rowling na sudu

Autorica Harry Pottera, J.K. Rowling izjavila je kako će se osjećati razočaranom i "iskorištenom" ako neslužbeni priručnik o glavnome liku njezinih knjiga, točnije neautorizirani priručnik "Harry Potter Lexicon" bude objavljen u izdanju izdavačke kuće RDR Books, stoji u sudskoj dokumentaciji.

U tužbi protiv njezina obožavatelja Stevena Vander Arka koji želi objaviti spomenutu knjigu i izdavačke kuće RDR Books, što ju je Rowling predala sudu na Manhattanu, autorica navodi kako smatra da ju je Ark "izdao", jer želi objaviti svojevrsnu enciklopediju o Harryju Potteru.

- Jako sam razočarana što moj bivši obožavatelj pokušava iskoristiti moje djelo iz pukih financijskih razloga, rekla je novinarima Rowling.
Odvjetnici izdavačke kuće RDR Books izvijestili su kako je riječ o "legitimnom potezu", uz objašnjenje da je "književni priručnik ili književni vodič već dugo priznat književni žanr, te da autor ovim potezom ne zamjenjuje već objavljena autoričina djela." Sporno djelo, "Harry Potter Lexicon" utemeljeno je na podacima što su ih godinama na istoimenim internetskim stranicama razmjenjivali obožavatelji lika Harryja Pottera.

- Mislim da ovaj potez izdavača RDR Books predstavlja upravo ono protiv čega sam se godinama borila i onoga što sam nastojala spriječiti. Svi obožavatelji Harryja Pottera mogli bi se osjećati povrijeđenima i iskorištenima zbog njihove odluke. Jednako se osjećam i ja, stoji u objašnjenju što ga je Rowling predala sudu. Rekla je kako je njezina namjera objaviti vlastitu enciklopediju o Harry Potteru.