26

ponedjeljak

svibanj

2008

Ubijen glumac iz Harry Pottera

18-godišnji Robert Knox, mladi Britanac koji će se pojaviti u novom nastavku o Harryju Potteru (Princ miješane krvi), ubijen je u noći s petka na subotu nakon što je pokušao zaštiti svojeg mlađeg brata Jamiea, javlja britanski The Telegraph.

Prijatelji i obitelj Roba Knoxa govore da je Rob bio ljubazan i brižljiv mladić koji je uvijek bio spreman pomoći ljudima oko sebe. Bio je veseljak, otvoren prema ljudima s kojima je lako započinjao razgovore i volio je sport.

Njegovi roditelji, otac Colin i majka Sally, kažu da je Rob imao poštovanja prema ljudima oko sebe i bio je omiljen među prijateljima i članovima obitelji. Vjeruju da je uloga Marcusa Belbyja u novom filmu o Harryju Potteru, trebala pokrenuti njegovu glumačku karijeru.

Glasnogovornik Scotland Yarda rekao je da pod sumnjom da je ubio Knoxa uhićen jedan 21-godišnjak koji je zadržan u pritvoru. Policija nema podatke koji bi upućivali na mogući obračun gangsterskih skupina.

Pokušao zaštiti brata

Knoxovo ubojstvo u Velikoj Britaniji je ponovno pokrenulo raspravu oko žučne teme tinejdžerskih ubojstava u toj zemlji. Mladi glumac je naime 28. tinejdžer ubijen samo u ovoj godini u toj zemlji i ujedno je deseta žrtva koja je na području Londona umrla od posljedica napada nožem.

Prema podacima koji su danas objavljeni u britanskim medijima, Rob Knox je ubijen nakon što se suprotstavio nasilniku naoružanom s dva noža koji je napao Robovog mlađeg brata, 16-godišnjeg Jamiea Knoxa.

Nasilnik je napao mladiće koji su se nalazili pored kluba "Metro" blizu željezničke stanice u Sidcupu u jugoistočnom Londonu.

Očevici su rekli da je napadač nešto ranije bio izbačen iz kluba od strane redara, ali se tijekom ranih jutarnjih sati vratio naoružan noževima i u pratnji nekolicine prijatelja. Tarik Ozresberoglu, 17-godišnji učenik metalske struke, rekao je da je u trenutku napada razgovarao s Robertom Knoxom kada se pored kluba pojavio napadač koji je iz pojasa izvadio dva kuhinjska noža s oštricom duljine oko 15 centimetara.

Napadač je tada pitao: "Onda, tko će mi uljepšati dan? Nastala je vriska, a nakon nekoliko sekundi Robov brat Jamie je došao i rekao da je jedan dečko potegao nož na njega." Ozresberoglu kaže da je Roba Knoxa pokušao zaustaviti da krene prema nasilniku, ali ga je Knox odgurnuo rekavši mu "on je prijetio mome bratu".

"Roberta svejedno nema"

Ozresberoglu također kaže da je Rob Knox u tim trenucima bio bijesan, te dodaje da nikada u životu nije započinjao nikakve svađe.

"Mislim da je samo htio zaštiti svog mlađeg brata. Rob je otišao do tipa, koji ga je zatim ubo četiri puta. Rob je nakon toga posrnuo unazad, uzdigao se i tada smo vidjeli krv koja je curila iz njegovih rana. Uzeo sam svoj džemper i pokušao sam ga omotati oko Robovih rana. Pri tom sam vidio da ovaj i dalje bode ljude. Rekao sam svom prijatelju Charlieu Grimleyju, koji je također bio uboden, da pripazi na Roba. Tada sam se zatrčao do napadača i odgurnuo sam ga u grmlje", opisao je kobne trenutke Tarik Ozresberoglu.

Boreći se s emocijama Ozresberoglu dodaje da bi se možda mogao "osjećati herojem", ali samo "kada bi Rob bio živ". Također je rekao da "ono što je učinio ipak nikada neće vratiti Roba."

"Možda sam spasio još neke ljude da budu ubodeni, ali Roberta svejedno nema", tužno je zaključio Ozresberoglu. Prijatelji i članovi obitelji jučer su se okupljali ispred kluba gdje je nesretni Knox ubijen te se u suzama opraštali od njega.

Nasilnik izbo još četvoricu mladića

Osim Knoxa napadač je ozlijedio 16-godišnjeg Andrewa Dormera, 17-godišnjeg Charlieja Grimleya, 19-godišnjeg Nicka Jonesa i 21-godišnjeg Deana Saundersa kojega je nasilnik tri puta ubo nožem u vrat. Napadu na Saundersa nazočio je 21-godišnji Russell Wood koji je rekao da je napadač prisutne u klubu optuživao za krađu mobitela.

"Natjerao me da mu pokažem svoje džepove. Redari su ga izbacili van. Sljedeće što smo doznali o njemu da se s otprilike petoricom prijatelja nalazi ispred kluba. Svi su mu pokušavali oteti noževe pri čemu je izgleda on ipak uspio ubosti puno ljudi", opisao je Wood.