15

utorak

travanj

2008

Happy birthday Emma!

Već iz naslova možete zaključiti da Emma Watson, slavna glumica i zvijezda filma Harry Potter, gdje igra ulogu pametne i lijepe tinejdžerke, baš na današnji dan slavi svoj 18. rođendan. Povodom toga, odlučio sam objaviti njen životopis.

Emma Charlotte Duerre Watson
(Oxford, 15. travnja 1990.) je engleska glumica poznata po svojoj ulozi Hermione Granger u Harryju Potteru.

Emmini roditelji, Jacqueline Duerre i Chris Watson su odvjetnici i razvedeni su od 1995. Emma ima i mlađeg brata Alexa koji je rođen 1993. Prvih 5 godina zivota provela je u Francuskoj.

Rani život
Emma je polazila u "Dragon School" i rekla: - Ići u Dragon School je kao da si u klubu, iako završiš uvijek si član, zato sam i ja zauvijek zmaj. Od 2005. polazi u Hendington School koja je otvorena samo za djevojčice.

Emma je velika sportašica, voli Hokej na travi, tenis i rounders.

Prije snimanja Harryja Pottera Emma je bila ograničena na školske predstave. U školi imala je uloge u predstavama kao Arthur: Mlade godine i Sretni kraljević. Emma je sudjelovala u i mnogim drugim manifestacijama kao i Daisy Pratt-natjcenje u poeziji gdje je osvojila prvo mjesto za svoju godinu.

Glumačka karijera
Dobivši ulogu sa 10 svoj debi u filmu Harry Potter i kamen mudraca imala je s 11 kao Hermiona Granger. Nastupila je i u ostalim filmovima o Harryju Potteru: Odaja tajni (2002), Zatočenik Azkabana (2003), Plameni pehar (2005), Red Feniksa (2007) i trenutno snima Princ miješane krvi, a također je potpisala ugovor za sedmi i zasada posljednji nastavak Harry Pottera(Darovi smrti). Snimanje filmova oduzelo joj je vrijeme za druge obaveze, no rekla je da ne želi da joj Harry Potter bude zadnje što će učiniti. Uz "Harry Potter", Emma je snimila i film pod nazivom "Ballet Shoes" u kojem također glumi školarku.

Nagrade
Nominirana:
* Najbolja mlada izvedba: Phoenix Film Critics Society, 2002
* Najbolji ansambal u filmu: Young Artists Awards, 2002
* Izvenredno podržavajuća glumica: American Moviegoer Awards, 2002
* Saturn Award: za Harry Potter i kamen mudraca
* Empire Award: za Harry Potter i kamen mudraca

Dobila:
* Najbolja ženska uloga (Srebro): Otto Awards, 2003
* Glavna ženska uloga u filmu: Young Artists Awards, 2002
* Najbolja ženska umjetnica: Phoenix Film Critics Society, za Harry Potter i Odaja tajni
* Najbolji ansambal u filmu: Young Artist Awards, za Harry Potter i kamen mudraca
* Najbolja gluma u filmu: Young Artist Awards, za Harry Potter i kamen mudraca

Sretan ti rođendan Emma!