03

ponedjeljak

ožujak

2008

Tko još nije čuo za Harrya?

Harry je postao planetarni lik koji plijeni pozornost, čije se priče "grabe" sa polica knjižara, a prvi film puni kino dvorane.
Da li je došlo vrijeme da se svijet, bježeći od realnost, okreće bajkama, ili je ovo doista vrhunsko književno djelo - prosudite sami.

Harry Potter serijal je romana koje je napisala engleska književnica Joanne Kathleen Rowling. Do sada je objavljeno sedam knjiga (sedma je objavljena 2007. godine). Objavljene su još dvije knjige - Metloboj kroz stoljeća te Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći, napisane u dobrotvorne svrhe. Knjige opisuju svijet vještica i čarobnjaka, a glavni je lik mladi čarobnjak Harry Potter. Prvi roman, Harry Potter i Kamen mudraca objavljen je 1997. Prvih je pet knjiga već doživjelo i svoja filmska izdanja. Snimanje filma po šestoj knjizi započelo je u 24. rujna 2007., a potvrđeni je datum premijere 21. studenog 2008.

Povijest naklade:

Prva HP knjiga objavljena je u Ujedinjenom Kraljevstvu u nakladi Bloomsburyja, malog nezavisnog izdavača, u srpnju 1997. Knjige imaju fanove svih uzrasta i u cijelom svijetu. Tako su u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljene dvije verzije knjige, iste tekstom, ali različite naslovnicama. Jedna verzija namijenjena je djeci, a druga odraslima. Prve tri knjige, Harry Potter i Kamen mudraca, Harry Potter i Odaja tajni te Harry Potter i zatočenik Azkabana osvojile su nagradu Nestlé Smartie Book Prize za dobnu skupinu od 9 do 11 godina. Do vremena izlaska četvrte knjige, Harry Potter i Plameni pehar, serijal je već postao visoko profiliran, novine i časopisi bili su puni priča o Harryju Potteru. U isto je vrijeme Warner Brothers započeo snimanje serije filmova koji se temelje na romanima. Svaka knjiga prati otprilike jednu godinu Harryjeva života u Hogwartsu - školi vještičarenja i čarobnjaštva gdje uči koristiti magiju i spravljati čarobne napitke. Harry također uči savladati prepreke, kako magične, tako i socijalne i emocionalne.

U serijalu je predviđeno sedam knjiga, a svaka je za nijansu mračnija od prethodne. Kako Harry odrasta, tako i njegov najveći neprijatelj, Lord Voldemort, ima sve veću moć. Do 16. srpnja 2005. objavljeno je šest knjiga iz serijala. Sve od izlaska pete knjige autorica otkriva neke detalje iz radnje budućih knjiga na svojoj web stranici(J.K. Rowling web site).

Kako kaže J. K. Rowling, ideju o glavnom liku svojih romana, Harryju Potteru, dobila je dok se vozila vlakom od Manchestera do Londona 1991. Njezino omiljeno mjesto za pisanje prve knjige bio je jedan edinburški kafić u kojem je ispijala bezbrojne šalice kave. Zahvaljujući prodaji knjiga i pravima na filmove, Rowling je postala milijunašica i 620. najbogatija osoba na svijetu. Pretpostavlja se da je J. K. Rowling bogatija od kraljice Elizabete 2.


Šesti film...


Harry Potter i Princ miješane krvi (izvorno Harry Potter and the Half-Blood Prince) film koji se upravo snima po šestoj knjizi iz serije o Harryu Potteru - Harry Potter i Princ miješane krvi koju je napisala J. K. Rowling. Film bi trebao biti izdan 21. studenog 2008.

Na novinskoj konferenciji za film Plameni pehar, redatelj David Heyman je rekao da će Steve Kloves, iako nije napisao scenarij za 5. film, rekao je da će ga napisati za šesti nastavak, što nije napravio.

Snimanje je počelo u kolovozu 2007. Govori se da bi se snimanje moglo prebaciti iz Ujedinjenog Kraljevstva, gdje su snimani svi dosadašnji nastavci, na Novi Zeland. Gdje god bio sniman, sigurno će biti odličan. Jedva čekamo prosinac 2008. Weeeeee...


Rupert Grint(Ron Weasley)



Alan Rickman(Severus Snape)



Oxford sveučilište - jedna od lokacija snimanja



Snimanje na "otvorenom"